Priprava na porod - 12 pomembnih točk!

 
Čestitke, ste na poti do materinstva! Ta čudovita pot prinaša veliko novih izkušenj in vznemirjenja. Eden najpomembnejših korakov na tej poti je porod. Za uspešen in manj stresen porod je ključna dobra priprava na porod. Priprava na porod je več kot le fizična priprava; vključuje tudi čustveno in duševno pripravo. Zato je pomembno, da se celostno pripravite na ta pomemben dogodek.

 

1. Pregledi v nosečnosti

Priprava na porod se začne z rednimi pregledi pri ginekologu. Ti pregledi vključujejo ultrazvočne preglede, merjenje krvnega tlaka, preverjanje urina in kontroliranje telesne teže. Vse to je ključnega pomena za zdravje matere in otroka. Poleg tega je pomembno, da se izvajajo tudi dodatni testi, kot so testi za sladkorno bolezen in testi za morebitne infekcije. Ti testi so del celovite priprave na porod in zagotavljajo, da ste v najboljšem možnem zdravstvenem stanju.

2. Zdrava prehrana in vadba

Za optimalno pripravo na porod je pomembna tudi zdrava prehrana in redna vadba. Uravnotežena prehrana, bogata z beljakovinami, zdravimi maščobami in vitamini, je ključna. Varna vadba, kot so hoja, plavanje in prenatalna joga, je prav tako koristna za pripravo na porod. Vadba ne samo izboljša vaše fizično stanje, ampak tudi pomaga pri obvladovanju stresa, kar je ključno za pripravo na porod. Poleg tega je dobro, da se posvetujete z nutricionistom ali osebnim trenerjem, ki vam lahko pomaga pri izdelavi osebnega načrta.

3. Prepoznavanje začetka poroda

Kako veste, kdaj se porod začne? To je ključni del priprave na porod. Popadki in odtekanje plodovnice so znaki, da se porod začenja. Če niste prepričani, ali so se začeli pravi popadki, je dobro, da se posvetujete z zdravnikom ali babico. Poleg tega je koristno, da imate pripravljeno torbo za porodnišnico, kar je še en del priprave na porod.

4. Odhod v porodnišnico

Kdaj je pravi čas za odhod v porodnišnico? To je še ena pomembna faza priprave na porod. Ko postanejo popadki redni in trajajo vsaj eno minuto, je čas za odhod. Vendar ne pozabite, da je vsaka ženska drugačna. Nekatere ženske čutijo blage popadke, ki hitro napredujejo, medtem ko druge čutijo intenzivne popadke, ki trajajo dlje časa.

5. Občutenje popadkov

Razumevanje, kako se popadki čutijo, je ključno za pripravo na porod. Popadki so intenzivni in se razlikujejo od ženske do ženske. Nekatere ženske opisujejo popadke kot valovito bolečino, ki se stopnjuje in nato popusti. Drugim pomaga, če se med popadki sprostijo ali se osredotočijo na dihanje.

6. Faze poroda

Priprava na porod vključuje tudi razumevanje različnih faz poroda. Od dilatacijske faze do iztisne faze in postporodne faze, vsaka faza ima svoje značilnosti. V dilatacijski fazi se maternični vrat odpira, kar je lahko dolgotrajen proces. V iztisni fazi je fokus na potiskanju, ki je fizično zahtevno, vendar nujno za rojstvo otroka.

7. Obvladovanje bolečin

Tehnike za obvladovanje bolečin so ključnega pomena pri pripravi na porod. Od dihalnih tehnik do uporabe medicinskih sredstev, vse je del priprave na porod. Pomembno je, da se pred porodom pogovorite z zdravstvenim osebjem o svojih možnostih in preferencah. Nekatere ženske se odločijo za naravne metode, kot so akupunktura ali hipnoza, medtem ko druge izberejo medicinske metode, kot je epiduralna analgezija.

8. Porodni položaji

Različni porodni položaji so del priprave na porod. Od ležečega do čepečega položaja, izbira je odvisna od vašega počutja. Nekatere ženske se počutijo bolje v ležečem položaju, medtem ko druge raje čepijo ali stojijo. Pomembno je, da poslušate svoje telo in se prilagodite situaciji.

9. Porodni spremljevalec

Izbira porodnega spremljevalca je osebna in je lahko ključna pri pripravi na porod. Lahko je partner, prijatelj ali profesionalni doula. Pomembno je, da izberete osebo, ki vam daje občutek varnosti in podpore. Ta oseba bo vaša čustvena opora in vam bo pomagala pri obvladovanju bolečin in stresa.

10. Porodni načrt

Priprava na porod vključuje tudi izdelavo porodnega načrta. Ta dokument vsebuje vaše želje in pričakovanja glede poroda. Vključuje lahko tudi seznam stvari, ki jih želite imeti s seboj v porodnišnici, in morebitne posebne zahteve, kot so glasba ali aromaterapija.

11. Dojenje

Poznavanje osnov dojenja je koristno za pripravo na porod in obdobje po njem. Dojenje je naraven in zdrav način hranjenja vašega novorojenčka. Vendar pa je lahko tudi izziv, zato je dobro, da se predhodno informirate in se morda celo udeležite tečaja o dojenju.

12. Okrevanje po porodu

Okrevanje po porodu je še ena faza, ki zahteva pripravo na porod. Od bolečin v medenici do skrbi za rano po carskem rezu, vsaka ženska potrebuje svoj čas za okrevanje. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom o najboljših metodah za hitro in učinkovito okrevanje.

Priprava na porod je kompleksen proces, ki zahteva celovit pristop. Upamo, da vam bo ta članek pomagal pri vaši pripravi na porod. Ne pozabite, da je vsaka nosečnost in vsak porod edinstven, zato je najbolje, da se posvetujete z zdravstvenim osebjem za individualiziran načrt priprave na porod.

13. Dodaten nasvet: Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, na pravilen način pripravimo, da boš šla v poporodno sobo samozavestna in suvereno zakorakala v starševstvo – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje celega leta!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 

Več o programu >


Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.