Priprava na porod

nosečnost porod Aug 03, 2023

Čestitamo za nosečnost! Na poti si do enega najlepših trenutkov v življenju - rojstva otroka. Da bi ta prelomni dogodek potekal čim bolj nemoteno in brez nepotrebnega stresa, je ključnega pomena dobra priprava na porod. V tem članku bomo predstavili nekaj bistvenih korakov, ki ti bodo v pomoč pri pripravi na porod.

 1. Pregledi med nosečnostjo

  Skrb za zdravje matere in otroka med nosečnostjo je izjemno pomembna. V Sloveniji je zdravstvena oskrba nosečnic dobro urejena in vključuje redne preglede pri ginekologu, ki vključujejo ultrazvočne preglede, merjenje krvnega tlaka, preverjanje urina, kontrolo telesne teže in preverjanje rasti in položaja otroka. Izvajajo se tudi različni krvni testi za odkrivanje morebitnih genetskih nepravilnosti in drugih zdravstvenih težav.

 2. Zdrava prehrana in varna vadba med nosečnostjo

  Zdrava prehrana in redna telesna aktivnost sta ključna za dobro počutje matere in razvoj otroka. Nosečnice bi morale jesti uravnoteženo prehrano, bogato z beljakovinami, zdravimi maščobami, ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali. Varna vadba, kot je hoja, plavanje ali prenatalna joga, lahko pomaga pri obvladovanju telesnih sprememb, ki jih prinaša nosečnost, in pripravi telo na porod.

 3. Kako vem, kdaj se porod začne?

  Porod se običajno začne s krčenjem maternice, ki jih imenujemo popadki. Ti se pojavijo v rednih intervalih, postajajo vse močnejši in trajajo dlje časa. Poleg tega se lahko pojavi tudi odtekanje plodovnice, kar pomeni, da so se porodni kanali začeli odpirati.

 4. Kdaj v porodnišnico?

  V porodnišnico se odpraviš, ko so popadki redni in trajajo vsaj eno minuto, med njimi pa je manj kot pet minut. Če opaziš, da plodovnica odteka, ali če opaziš kakršnekoli nenavadne simptome, kot so hude bolečine ali krvavitev, se takoj odpravi v porodnišnico.

 5. Kako se čutijo popadki

  Popadki so intenzivno krčenje maternice, ki se začnejo kot blage menstrualne bolečine in postopoma postanejo močnejše. Vsak popadek traja približno 30 do 60 sekund. Občutek je zelo individualen, vendar ga mnoge ženske opisujejo kot valovito bolečino, ki se stopnjuje in nato popusti.

 6. Proces poroda in rojstva

  Porod poteka v treh fazah: dilatacijska faza, iztisna faza in postporodna faza. V dilatacijski fazi se maternični vrat odpira, v iztisni fazi poteka potiskanje in rojstvo otroka, v postporodni fazi pa izločanje posteljice. Celoten proces je naravno voden s strani telesa in se lahko razlikuje od ženske do ženske.

 7. Različne tehnike obvladovanja bolečin

  Obstajajo številne tehnike za obvladovanje bolečin med porodom, vključno z dihalnimi tehnikami, sprostitvenimi tehnikami, masažo, uporabo tople vode (porod v vodi ali tuširanje) in medicinskimi metodami, kot so epiduralna analgezija.

 8. Protibolečinska sredstva

  Poleg naravnih tehnik obvladovanja bolečine so na voljo tudi medicinska protibolečinska sredstva, kot so plin in zrak, opiatna zdravila ter epiduralna in spinalna analgezija. Vsaka metoda ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da se pred porodom pogovorite z zdravstvenim osebjem o svojih možnostih in preferencah.

 9. Porodni položaji

  Porodni položaji se lahko med porodom spreminjajo, odvisno od tega, kako se ženska počuti in kaj je najbolj udobno za njo in otroka. Nekateri možni položaji vključujejo ležeč položaj, čepeč položaj, stoječ položaj, klečeč položaj ali položaj na vseh štirih.

 10. Porodni spremljevalec, babica, doula?

  Odločitev za porodnega spremljevalca je osebna izbira. Spremljevalec lahko ponudi čustveno podporo, pomaga pri tehnikah obvladovanja bolečin in komunicira z zdravstvenim osebjem. To je lahko partner, prijatelj, družinski član ali profesionalni doula.

 11. Porodni načrt

  Načrt poroda je dokument, v katerem so zapisane vaše želje in pričakovanja glede poroda. Vključuje lahko vse od željenega okolja (tiho, mirno, temno), do vaših želja glede zdravstvenih posegov (protibolečinska sredstva, epiziotomija) in prvih trenutkov po rojstvu (kožni stik, dojenje). Načrt poroda lahko pomaga zdravstvenemu osebjem, da bolje razumejo vaše želje, vendar je pomembno razumeti, da se morajo stvari včasih prilagoditi glede na potek poroda.

 12. Osnove dojenja

  Dojenje je naraven, a včasih zahteven proces. Pomembno je, da poznate različne položaje za dojenje (npr. položaj prek roke, položaj nogometaša, ležeči položaj), kako pravilno pristaviti otroka na dojko in prepoznati morebitne težave, kot so boleče bradavice ali mastitis. Prav tako je koristno vedeti, kje lahko poiščete pomoč, če imate težave z dojenjem.

 13. Okrevanje po porodu

  Obdobje po porodu je čas za okrevanje in prilagajanje na novo življenje z dojenčkom. Okrevanje po vaginalnem porodu običajno vključuje nekaj dni do nekaj tednov bolečin v predelu medenice, morebitne težave z uriniranjem ali odvajanjem blata ter potrebo po negi presredka, če je bil narejen rez ali so se pojavile raztrganine. Po carskem rezu je obdobje okrevanja običajno daljše in lahko vključuje obvladovanje bolečine na mestu reza, omejeno gibanje in skrb za rano.

Naj bo tvoj porod izkušnja brez strahu

Kljub temu, da so informacije v tem članku v veliko pomoč, je pomembno, da pridobite poglobljeno znanje in pripravo na porod in starševstvo. Naš celovit tečaj Priprava na porod ponuja globoko potopitev v vse vidike poroda, vključno s fazami in položaji poroda, tehnikami obvladovanja bolečin, različnimi protibolečinskimi sredstvi in kako ustvariti svoj načrt poroda. Tečaj obravnava tudi pripravo na dojenje in okrevanje po porodu, kar je enako pomembno za vaše zdravje in dobrobit.

 

 

Premagajte strah pred porodom z znanjem! Z našim tečajem boste opremljeni z vsemi orodji, ki jih potrebujete, da se počutite samozavestne in pripravljene na to neverjetno življenjsko izkušnjo.

Redna cena programa je 245 EUR, trenutno pa poteka akcija znižanja na samo 85,00 EUR. V ceni dobite več kot 5 ur strokovnih predavanj in 250 strani literature, ki vas vodijo skozi vsak korak poti. Ne zamudite priložnosti, da se najbolje pripravite na porod in starševstvo.

V Šoli za starše predava 16 slovenskih strokovnjakov.

 

Pridruži se v spletno Šolo za starše in začni danes!

✔️ Predava 18 zdravnikov
✔️ 100% priznan program
✔️ Prejmeš potrdilo o šolanju

Trenutno znižan program iz 120 EUR na samo 90 EUR!

PRIJAVI SE
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.